Cea mai bună rețetă de ZACUSCĂ de vinete. Cele mai multe gospodine prepară deja zacusca pentru toamnă și iarnă.
Cea mai bună rețetă de ZACUSCĂ de vinete. La mare căutare în cămara tuturor românilor, zacusca este pregătită cu mare pricepere.
„Vedetele” sunt vinetele, gogoșarii și roșiile, iar restul ține foarte mult de gustul fiecăruia în parte. Gospodinele experimentate știu ce să pună în zacuscă pentru a ieși o bunătate.
Zacusca, unul din cele mai populare produse tradiționale, poate fi o gustare, o garnitură sau chiar fel principal și se poate consuma în post sau în restul zilelor în care se mănâncă carne.
Pentru un gust aparte, în zacuscă se vor pune și câteva foi de dafin, pentru o aromă plăcută.
Rețeta lui Radu Anton Roman spune că avem nevoie de următoarele ingrediente: 3 kg de vinete, 3 kg de gogoșari roșii, 3 kg de roșii, 2 kg de ceapă, 10 ardei capia, 750 ml de ulei, o căpățână de usturoi, 2 ardei iuți, sare, piper și boia după gust.
Vinetele se coc pe plită, se curăță de coajă și se scurg. „Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă.
În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, a scris Radu Anton Roman, în cartea sa celebră, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Sursa foto: youtube